Cercant un lloc pel programa ALTER d’ESO

Estic cercant un lloc perquè n’Arnau pugui seguir el programa ALTER d’intervenció socioeducativa per a joves en risc d’exclusió social i escolar. Es tracta de trobar una empresa que desenvolupi projectes amb programari lliure. Això inclou eines web LAMP, cosa en la que també hi treballen prou empreses que no ofereixen només programari lliure.

N’Arnau el març farà 15 anys i té prou aptituds naturals per aprendre codi. Ho ha demostrat escrivint petits programes en PHP a base de llegir documentació, veure vídeos i aplicar les pistes que li he donat quan m’ha demanat ajuda. Només he amollat petites orientacions per a estimular-lo i observar si tenia prou habilitat per estirar el fil, tot sol, i trobar solucions complexes. Sovint m’ha sorprès amb fins on havia arribat. També és membre actiu a qualque comunitat tècnica, com ara la del Minecraft, en la qual és conegut a l’hora de trobar suport.

El cas és que suspèn anglès mentre sovint hi parla amb companys arreu del món per ajudar-los amb qüestions tècniques, simplement conversar, o entendre vídeos al YouTube; suspèn plàstica a pesar que és capaç de programar un sistema de correu entre servidors virtuals al Minecraft. Les seves habilitats són importants però no formen part del currículum d’ESO.

Quan un adult té lloc de treball que no l’omple i pel qual cap de les seves aptituds té utilitat, sovint és mal treballador. N’hi ha que poden ser pragmàtics i rendir, però no sol ser el cas de les persones creatives. Pragmatisme i creativitat són bones característiques, però sembla que a l’ESO només puntua la primera. Tot plegat apaga, fins i tot deprimeix, i a l’IES de Sineu les coses s’han complicat: problemes d’atenció, puntualitat, dois de nin per mor de l’avorriment. Els adults podem canviar de feina, però els nins estan obligats a seguir els estudis –que per altre banda són necessaris– i no tenen gaire opcions on escollir perquè tot el sistema educatiu s’assembla al nostre país. Per tot plegat els professors han suggerit el programa ALTER per a ell. Hauria de servir per a donar-li aire fresc i continuar els estudis amb forces renovades.

M’han demanat trobar un lloc on fer-hi feina i que l’incentivi. Per a ell no és gens divertit instal·lar i reinstal·lar programari Windows a base de polsar el «siguiente» de programes dels que mai no podrà veure el codi de res que li cridi l’atenció; s’ho passa molt millor culejant una Debian Sid perquè a l’Ubuntu tot és massa fàcil; o fent scripts al Minecraft més que no pas jugant-hi. Per això cerquem projectes en programari lliure.

Primer em digueren que calia que l’empresa fos de la zona d’Inca i Sineu. Ho vaig provar amb alguns contactes, el Twitter i Facebook, però no ha sortit res. En explicar el fracàs em digueren que potser podíem ampliar la cerca, i escric això perquè potser serveix per arribar a més llocs de Mallorca –tot i que no és gens fàcil anar des de Sineu al Parc Bit cada dia en transport públic.

Vaig voler fer-li saber que tot plegat no era culpa seva, sinó del sistema educatiu passant-li aquest vídeo, que tot d’una va aturar de mirar perquè els subtítols el distreien, i va trobar l’original –però continua penjant anglès.

ALTER, ensenyament, ESO, programa ALTER, programari lliure

Compartir

Entrada anterior
La Malla, I Love You
Entrada següent
Reclamació als Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM)

1 comentari. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.