Fent coneixement i cultura bítica amb els errors del programari

Des del divendres he pogut posar a prova el que vaig dir, només un parell de dies enrere, sobre la Debian:

Arreglen els errors en pocs dies. No tenen la fita d⿿una nova versió cada sis mesos i ningú no pensa «ja ho arreglarem per la propera Debian» perquè no n⿿hi ha: les Debian que porten coses noves (testing i unstable) són lineals. Tenir tot el darrer poc a poc, en petites dosi, és una cosa mala d⿿amollar quan t⿿hi aveses.

Dic que ho he posat a prova perquè no és fàcil no perdre la paciència si després d’una actualització el sistema no arranca, i és just el que va passar divendres a les 10 del matí.

L’actualització del initramfs-tools va crear un nou initrd [1]. Tenc el costum d’arrancar l’ordinador si hi ha canvis que afecten l’arrancada i l’initrd n’és un. Ho faig perquè un GNU/Linux pot estar en marxa mesos fins que falla el subministrament elèctric. Aleshores, si no arranqués, potser no recordaria quin canvi ho ha provocat. Divendres ho tenia clar: «si no arranca és per mor del initramfs-tools». Tanmateix sol ser una operació rutinària, sense cap emoció ni sentiment de risc, car mai no sol passar res. Els debianites més bregats conten que aquests errors més greus passen un pic cada 3 anys, i sembla que divendres tocava.

Solucionar l’error

Quan un GNU/Linux no arranca des del disc, cal arrancar-lo des del CD-ROM i veure meam què passa. Vaig arrancar-lo amb una Knoppix i tot plegat fou més fàcil del que pensava: bastà recuperar l’arxiu .bak. Les initramfs-tools guarden l’anterior, amb l’extensió .bak, cada pic que amollen un arxiu nou. L’ordinador ja arrancava.

Avisar

Ara tocava avisar de l’error a can Debian, perquè és nostre, la fem entre tots, i trobo que avisar avisar dels errors és una contribució mínima que ajuda al projecte i ens fa més experts a tots plegats. Els bitòlegs veiem els beneficis tot d’una, i a mig termini arriben a tota la societat: tenim veïnats que en saben més. En entrar a can bugs.debian.org, vaig pensar que ja trobaria un caramull d’avisos del problema amb l’initramfs-tools , però no: jo hi arribava el primer. Acceptaren el meu avís, aquí el teniu: el nº 403224.

No era un error fàcil

Si llegiu l’historial, veureu que divendres horabaixa no saben pas què passa. Ningú més afegia la seva experiència al bug 403224 i ja havien passat més d’un dia. Semblava que el meu kernel a mida (sense acabar [1]) n’era el responsable, però a Debian seguien interessats en saber què passava. Destaco això darrer, perquè és celebèrrima la resposta de molts informàtics arribada aquesta situació: «què n’és de rar el teu cas, no li passa a ningú més i no cerco pus, espavil·lat».

Fent coneixement i cultura

Ja tenia a punt la solució: un altre nucli que arranqués perquè, fet i fet, el meu ja és un poc vell. Era tant senzill com escriure això i arrancar l’ordinador:

sudo aptitude install linux-image-2.6.18-3-686

Però cap dels dos estàvem cercant una solució al meu problema, sinó saber què passava amb les initramfs-tools i resoldre-ho per tal d’aconseguir que el nostre programari fos millor. També cal destacar-ho, perquè no és així com la societat percep el programari. La culpa és del tictac del model privatiu que malauradament encara ho aclapara i distorsiona tot, convertint el coneixement aplicat al bit en un misteri: només els autors, que viuen a l’altre punta de planeta, tenen permís per a grufar-hi; els usuaris ho capten amb la frivolitat d’un consum més de marques i colorins. Que allò és coneixement, en forma de programa, és el darrer que se’ls hi ocorre, i la culpa no és pas seva. Ni dels tècnics que no poden aprendre més coses perquè tenen prohibit punyir en cap programa important. Les Megacorp també ho han provat amb altres qüestions relacionades amb el coneixement humà i la cultura, però no se’n sortiran mentre recordem les diferències entre coneixement, cultura i l’utilitarisme d’usar i tirar. Naltros trobam que el programari és coneixement i cultura, tot ben nostre, la nostra responsabilitat.

Ja està resolt

Anit un altre usuari deia que li passava el mateix (els darrers missatges a la plana del bug). Mentre, ja havia enviat tota la bitassa en privat, tal com m’ho demanava el Maximilian Attems –un dels mantenidors del paquet: l’arxiu de 4 MB resultat del darrer mkinitramfs, el registre d’arrancada del meu ordinador, i de propina la la llista dels programes instal·lats i actualitzats des del darrer initramfs-tools que anava bé fins aquest que fallava –sona complicat, però consisteix en enviar l’arxiu /var/log/aptitude.

Aquest matí he trobat aquest missatge del Maximilian:

i found the bogus change that broke your boot. will revert it rapidly and see that 0.85e gets uploaded tomorrow latest monday. it is related to the size reduction and the difference of the klibc versus busybox utilities.

thanks a lot for your report.

Moltes gràcies a tu! And congratulations, maks.

Només no m’agrada una cosa: donar feina en cap de setmana. La ràpida resposta és un gran què, però no ha d’afectar a d’altres coses encara més importants, i el carpe diem mai no ha de faltar.


[1] Molt per damunt, l’initrd carrega a la memòria programes que haurà de menester per a gestionar dispositius molt bàsics, com el disc, i així poder arrancar. Hi ha formes d’esquivar-lo a base d’afinar el kernel, però no m’hi he posat.

Compartir

Entrada anterior
Debian: canviar el tema del KDM amb el paquet desktop-base
Entrada següent
Portada de la Time i amb aquests cabells

2 comentaris. Leave new

  • Molt bona informació Benjamí he extret del teu apunt.

    La propera vegada m’avançaré a tu…

    Respon
  • […] Fa una setmana de l’aventura amb el programa initramfs-tools de la distribució Debian del GNU/Linux, aquí ho contava. Amb l’actualització d’avui he vist que arribava una nova versió del programa i he mirat el registre de canvis [1], altrament conegut com a «changelog». Diu: mkinitramfs: Revert the sed magic busybox hardlinking for size reduction. Go for functionality. The klibc binaries are better tested and superior in some cases like sleep. Fixes several boot troubles. Thanks Benjamí Villoslada for the report. (closes: 403224) Thanks Jurij Smakov for pinpointing the trouble. […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.