Weblog a la Wikipedia en català

Entrada weblog a la Wikipedia en catalàL’internauta que passeja l’adreça IP 62.57.139.111 no vol que aquest blog estigui a l’entrada weblog de la Wikipedia en català –o Viquipèdia.

El novembre passat vaig explicar que em sorprenia estar la llista de blogaires de la Viquipèdia, perquè aleshores aquest lloc només tenia quatre mesos. En Josep Payo em va avisar, no fa gaire, que m’hi havien llevat però que ell mateix havia tornat enrere el canvi.

ÿs ben penós posar les fòbies personals damunt una enciclopèdia col·lectiva. Diu molt poc en favor de la persona que ho perpetra. Què faria amb els llibres de text, si tingués poder? El mateix que qualsevol dictadorutxo bananer, adaptar la història i la realitat al seu gust?

La Wikipedia és un lloc que es mereix un gran respecte. ÿs fantàstic disposar d’una eina en xarxa on mantenir el coneixement en comunitat, això és, una propietat de tots. De tant en tant hi entro coses que trobo a faltar. Crec que és el que s’ha de fer: aportar-hi textos que serveixin per augmentar i afinar el coneixement col·lectiu. En el cas de l’entrada weblog, només vaig afegir-hi el blog d’un amic i perquè ja feia més d’un any que el mantenia, cosa que el situava a la llista de blogs estables en català.

Aquest respecte al projecte Wikipedia m’impedeix afegir-hi jo mateix aquest blog i entrar en un joc ridícul. Si faig qualque canvi, estarà ben identificat amb el compte benjami que acabo d’obrir. Per aquest afer usaré el que tenc a casa: aquest apunt de blog. ÿs una contribució per aconseguir que els impresentables s’ho pensin dos pics abans de fer malbé la nostra enciclopèdia.

El programari de la Wikipedia (el MediaWiki) enregistra l’historial de canvis que es fan des de cada adreça IP, que pot pertànyer a una persona o vàries –fins i tot moltes– que comparteixen una connexió a Internet. No és gens mal de fer imaginar-se per on tresca el sospitós de la 62.57.139.111:

  • Historial de canvis des del 4 de gener fins ahir, el 29 de març:
    • 4 de gener del 2005: Afegeix el blog «El Forat».
    • 5 de març del 2005: Esborra el meu blog. Puja Catapings dins la llista i afegeix detalls del que fa el lloc.
    • 10 de març del 2005: Esborra el meu blog. Sembla que el dia 5 la va afegir en Joanjoc, un dels administradors –gràcies! Posa Bitacoles.net devall de Catapings i torna a millorar la descripció de Catapings, modificada per en Joanjoc.
    • 26 de març del 2005: Torna a llevar el meu blog i a pujar Catapings dins la llista. Hi sóc des del dia 16, quan algú m’hi va afegir. Per les dates m’imagino que és en Josep, com explico abans, que també canvia de lloc Bitacoles.net desfent els canvis del dia 10. Jo em vaig limitar a posar l’accent un poc després.
    • 29 de març del 2005: Baixa Bitacoles.net fins al final de la llista i esborra aquest blog. Veig que el va afegir en Joanjonc, el dia 26 –gràcies de nou i disculpa, noi… quina guerra més absurda, no?

Encara que suposo que el registre de canvis estarà temps en línia, he guardat (finestra nova) les planes en PDF. Aquesta també, on es pot llegir la única topada que he tingut amb persones que poden estar relacionades amb qui fa els canvis. Van ser comentaris d’aquest apunt i no n’hi ha per tant. Em va alegrar el canvi d’aires a Catapings. De fet, van ser amables i prou ràpids en respondre quan els hi vaig explicar que els pings no feien efecte a la seva plana –Joan, signava qui em va atendre. També vaig citar a la ràdio un apunt interessant del Forat.

Ah, i no tenc cap relació amb Bitacoles.net. De fet, són els responsables que aquest blog digui, al títol, «de Benjami» i no «d’en Benjami», perquè l’apòstrof feia que no funcionessin els pings –la cosa de no posar accent a la i és per motius assemblants, però d’altres llocs. No em van contestar el correu preguntant mem si sabien què passava i ho vaig intuir a base de proves. No importava dir-ho, però ho faig perquè sembla que estem al mateix lot de fòbies.

Actualització: He vist que algú havia rectificat la plana molt poca estona després de publicar aquest apunt. Gràcies :). També ha servit perquè s’hi afegís un grapat de blogs nous i organitzar la llista alfabèticament, que és el que toca. L’important és fer créixer bé la Wikipedia i transmetre que no serà pas fàcil fer-hi dolenteries. Basta que cadascú vigili les entrades d’allò que coneix bé, no importa que siguin gaires. M’he subscrit al fil [RSS, Atom] de la plana de canvis recents i he pogut veure la feinada que han fet en un sol dia.

Actualització bis (04-03-2005): Aquest lloc queda blocat a Catapings. Més detalls a un altre apunt.

Compartir

Entrada anterior
Què és Google?
Entrada següent
Fotos del Vaticà

16 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.