La plataforma Firefox

A Slashdot i MozillaZine citen un article de Bussines 2.0 on s’explica que un al·lot de 19 anys, Blake Ross, és el líder de l’arquitectura del Mozilla Firefox (o FF per abreviar), un navegador del que en sentirem a parlar perquè estan a punt de presentar la versió 1.0 i perquè no és només un navegador.

Firefox: torna a descobrir el webSegons l’article de Bussines 2, amb Firefox també s’està creant una plataforma per a desenvolupar una nova casta de programari: les aplicacions web. ÿs oberta i qualsevol informàtic pot modificar el comportament del navegador per a crear els seus programes. Les aplicacions web es posen en marxa amb el navegador però no es limiten al que fins ara hem vist a les planes web, sinó que també hi trobem les funcions més avançades pròpies de qualsevol programa clàssic.

Una mostra del potencial de tot plegat és el que ja fan ara algunes extensions de Firefox: traductors, drag & drop (arrossegar i amollar amb el ratolí) avançat, control damunt formularis, noves funcions pels moviments i botons de la rata en són algunes. L’article de Bussines 2.0 explica que Amazon està preparant una aplicació que permetrà comprar-hi sense anar al seu web. El correu de Gmail és visita al web, però el lloc té detalls que fins ara eren més propis dels programes clàssics que no pas del web.

A Internet es poden trobar moltes aplicacions web obertes. Una a l’atzar: Webcalendar. Ara mateix només consisteix en planes web, però es podria modificar per a fer que el navegador presentés qualsevol element d’una forma més bona d’usar que no pas el web, un entorn pensat per mostrar text, imatges, sons i que els visitants omplissin formularis. Quan es tracta d’un programa que s’usa cada dia, el navegador ha de facilitar la feina, perquè cal omplir un bon caramull de formularis i usar molts pics les mateixes planes. A l’hora d’entrar dades, fan falta filtres per evitar errors, dreceres per no haver d’omplir algunes coses, que no importi recarregar la plana per només mostrar un càlcul o que no calgui deixar gaire pics el teclat per acaronar l’esquena d’un ratolí massa possessiu. De fet, Firefox ja és més bo d’usar que altres navegadors a l’hora d’entrar formularis: el funcionament dels selectors desplegables (coneguts com a «combos») amb el teclat i la possibilitat d’usar-lo per fer qualsevol cosa.

Navega feliçPoder crear aplicacions web no és una cosa nova, però Firefox és un bon programari obert que acaba de néixer i cal tenir-lo en compte. Qualsevol desenvolupador d’aplicacions hauria de començar a mirar-se què és el que Firefox té «per dins». Poder-ho fer és bàsic per a tenir tot el control de les nostres aplicacions web. I encara que no siguis informàtic, instal·la (*) Firefox i navega feliç … no és un imperatiu 😉

(*) En català a Softcatalà.

Compartir

Entrada anterior
IP dels comentaris a un WordPress
Entrada següent
Mesures

1 comentari. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.